Rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a zpracujeme kvásek. Necháme ho v teple pracovat. Během toho zpracujeme máslo, žloutky, zbytek cukru a mléka, mouku a špetku soli. Poté přidáme nabobtnalý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho na teplé místo na cca 1/1,5 hodiny nakynout. Nakynuté těsto poznáte tak, že do něj píchnete prstem a důlek v těstě zůstane. Mezitím si připravíme jablíčka. Nakrájená jablka si podusíme na másle na pánvi. Osladíme, přidáme skořici a dle chuti také citronovou šťávu. Necháme je vychladnout. Nakynuté těsto si rozválíme na obdélník. Potřeme ho rozpuštěným nebo měkkým máslem, posypeme třtinovým cukrem, rovnoměrně rozmístíme jablka a posypeme skořicí. Těsto zabalíme do štrůdlu, který poté rozkrájíme na pravidelné části. Ty umístíme na vyšší plech s pečicím papírem. Necháme pod utěrkou ještě 30-45 min nakynout. Poté pečeme po dobu cca 30-40 min na 170°. Záleží, podle velikosti šneků. Malé šneky máte klidně už za 20 min. Po vyndání jenom polijeme máslem a pocukrujeme. A teď už jenom uvařit kafe a dobrou chuť! Pekárkova mouka
V mističce smícháme droždí s trochou vlažného mléka a trochou cukru a necháme vzejít kvásek. V míse si propracujeme máslo, žloutky, mléko a cukr. Poté přidáme mouku, špetku soli a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do tepla nakynout po dobu cca 1 hodiny. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme tvarohy se žloutkem a osladíme dle chuti. Pokud je tvaroh moc tuhý, doředíme ho mlékem. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na bochánky. Na malinké koláčky dělíme těsto po cca 20 g a na velké po 40 g. Z bochánku si uděláme placku a dovnitř dáme tvaroh. Těsto zabalíme do šátečku a položíme ho spojem dolu. Poté do naplněných bochánků uděláme důlek. Do něj dáme opět tvaroh a ten zasypeme ovocem. Vše pořádně stlačíme dolu. Nakonec posypeme drobenou a dáme péct na cca 15-20 min na 170°, dokud nebudou zespoda koláčky upečené. Hotové koláčky potřeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!
Do mističky si rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru a vlažného mléka. Smíchejte a nechte vzejít na teplém místě. V míse si smíchejte máslo, zbytek cukru a žloutek, přidávejte zbytek mléka a postupně zpracujte. Poté přisypte mouky a špetku soli. Dle chuti rozinky nebo nasekané ořechy. Až vám naběhne kvásek, zapracujte ho do těsta, a poté ho dejte na teplé místo kynout zhruba 2 hodiny, dokud nezvětší svůj objem. Nakynuté těsto přemístěte na pomoučený vál a zpracujte ho do bochníčku. Poté ho můžete potřít bílkem a posypat mandlemi. Přeneste ho na plech s pečicím papírem a nechte ho potom opět nakynout. Až je mazanec nakynutý, přikryjte ho alobalem a pečte ho po dobu 35 minut na 180 °C, poté alobal sundejte a pečte dalších 10 minut. Dobrou chuť!
V míse smícháme kvasnice s trochou vlažného mléka a trochou cukru. Smícháme a v teple necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, žloutky, máslo, zbytek cukru a mléka. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. To necháme nakynout, dokud nezvětší svůj objem. Během toho si v kastrolu připravíme makovou náplň. K máku přilijeme mléko a cukr dle chuti a necháme spařit, dokud nezměkne. Mléko přidáváme podle potřeby. K máku můžeme přidat povidla a trochu rumu. Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru. Rovnoměrně na něj rozetřeme makovou náplň, kterou můžeme posypat rozinkami. Následně od kraje zabalíme do štrůdlu. Troubu si rozehřejeme na 160-180° a pečeme zhruba 25 minut, nebo více podle potřeby tak, aby byl štrůdl zespoda nazlátlý a propečený. Na konec potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. Dobrou chuť!
V míse si necháme vzejít droždí s trochou cukru a vlažným mlékem. Poté smícháme všechny suroviny na těsto, přidáme kvásek a necháme nakynout do dvojnásobku. V míse smícháme tvarohy, osladíme, přidáme rozinky a žloutek. V druhé misce smícháme povidla s rumem. Těsto si rozdělíme na stejné bochánky. Rozválíme, naplníme tvarohem a zakulatíme. Necháme na plechu cca 10 minut nakynout. Poté do nich uděláme důlek, do kterého dáme povidla. Posypeme mandlemi. Koláčky necháme ještě chvíli nakynout. Pečeme na 160-180 °C po dobu cca 20-25 min dozlatova. Dobrou chuť!
V kastrůlku si provaříme mák s mlékem, cukrem, lžící povidel a skořicí. Vaříme cca 10 minut, dokud mák nezhoustne. Necháme zchladnout. Poté smícháme všechny suroviny na těsto. Formu vymažeme máslem a těsto prsty natlačíme na dno, aby nikde nevznikly mezery (těsto je hutné). Poté si v míse připravíme tvarohovou náplň a důkladně promícháme. Na těsto naneseme makovou a následně tvarohovou náplň. Na tvarohovou vrstvu vyskládáme vypeckované a rozpůlené švestky (řezem nahoru). Koláč posypeme drobenkou a nasekanými mandlemi. Pečeme na 160-180 °C po dobu 45 minut. Necháme vychladnout. Dobrou chuť!