Makoví šneci

Ingredience

Kynuté těsto

  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 80 g pískového cuktru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce nebo 1 žloudek
  • 80-100 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Maková náplň

  • 200 g máku
  • 250 ml mléka
  • 60-80 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • trocha citronové šťávy
Postup

Zaděláme těsto: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme a necháme vzejít kvásek cca 10 minut. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo žloutek rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk. Těsto promícháme a dobře vypracujeme, dokud se nechytá mísy. Pak ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Mák umeleme, dáme do kastrůlku, přidáme mléko a za stálého míchání zahříváme. Přidáme cukr, ochutíme rumem a citronem a necháme mírně vychladnout.

Hotové těsto rozválíme na plát asi 0,5 cm vysoký a rozdělíme na čtverce, cca 10x10 cm. Každý čtverec potřeme náplní a stočíme. Hotový váleček podélně rozkrojíme a oba proužky zapleteme, přendáme do tukem vymazaného pekáčku. Šneky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 C cca 15-20 minut v troubě.


Více

Sortiment - naše mouky